Wat te doen en wat niet te doen
Bij het overlijden van een naaste komen voor de nabestaanden vaak zaken aan de orde die soms te vlot in gang worden gezet. Denk aan het ontruimen van de woonruimte (het meenemen, weggeven en afvoeren van spullen), het doen van betalingen en/of het opnemen van geld van de rekening van de overledene.
Aansprakelijk
Voor degenen die deze zaken (vaak met de beste bedoelingen) uitvoeren, kunnen er juridisch vervelende gevolgen uit voortvloeien als men achteraf aansprakelijk kan worden gesteld door schuldeisers, erfgenamen of legatarissen. De overledene kan in een testament namelijk een legaat van een geldsom, een voorwerp of recht hebben nagelaten aan een bepaalde persoon of organisatie. Of daarin andere personen of organisaties tot erfgenamen hebben benoemd, dan degenen die zonder testament erfgenamen zouden zijn geweest. En tot de schulden van de overledene behoren ook diens belastingschulden en vorderingen van de kinderen wegens hun kindsdeel in de erfenis van de eerst-overleden ouder!
Contact notaris
Hoe dan veilig te handelen na het overlijden van een dierbare? Neem spoedig contact op met uw notaris om na te gaan of er een testament gemaakt is. Soms staan daarin namelijk aanwijzingen die van belang zijn voor de uitvaart of is daarin iemand aangewezen om deze te regelen, een begrafenis-executeur. Ook kan een executeur zijn aangewezen om de nalatenschap af te wikkelen, deze beheert de nalatenschap en voldoet de schulden. En soms is een executeur-afwikkelingsbewindvoerder aangewezen met nog ruimere bevoegdheden om de nalatenschap af te wikkelen, zelfs zònder overleg met de erfgenamen.
Bankzaken
Informeer de bank over het overlijden van de rekeninghouder. Betaal geen nota’s van de rekening van de overledene en neem ook geen geld op van diens rekening. Een geblokkeerde bankrekening kan worden gedeblokkeerd met een door uw notaris op te maken verklaring van erfrecht.
Sterfhuis
Wat te doen met goederen in het sterfhuis? Zolang niet bekend is of de erfgenamen de nalatenschap wel of niet aanvaarden, mogen geen goederen worden verkocht, weggegeven of afgevoerd. Goederen van geringe waarde moeten tot die tijd in de woning blij-ven staan. Wanneer de woning onbewoond is, is het verstandig om goederen van (mogelijke) waarde te fotograferen en deze tijdelijk elders veilig op te slaan. Het is aan te bevelen om te noteren wie welke goederen zolang in ‘beheer’ heeft.
Wat kan wel gedaan worden?
Zijn er omstandigheden die geen uitstel dulden? Soms kan redelijkerwijs niet worden gewacht op duidelijkheid over wie de erfgenamen van de overledene zijn. Bijvoorbeeld bij een lekkage in de woning. Onder dergelijke omstandigheden kan een nabestaande gerust de noodzakelijke (reparatie)opdracht laten uitvoeren, als zaakwaarnemer.
Tot zover over de risico’s van zaakwaarneming in moeilijke tijden en hoe u ellende kunt voorkomen.
Ook kunt u tot de conclusie zijn gekomen dat u zelf iemand tot executeur wenst aan te stellen over uw nalatenschap. Het is nuttig om hier over na te denken en uw wensen in een testament vast te leggen. Zodat niet uw nabestaanden hoeven te bedenken hoe zij moeten handelen… dat heeft u zèlf reeds geregeld!
Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden onder Familierecht/Afwikkeling van een erfenis
Hebt u behoefte aan méér informatie of hebt u nog vragen of wilt u een meer uitleg? U kunt contact met ons opnemen door te mailen, te bellen of ons een terugbel verzoek te sturen. Ook kunt u een offerte aanvragen.
Ons kantoor houdt (in overleg) lezingen voor uw vereniging, ouderenbond enz. Gebruikelijke onderwerpen zijn Erfrecht, AWBZ, testamenten/levenstestamenten/volmachten. Bel of mail ons op voor meer informatie .
Wilt u weten wat andere klanten van ons vinden. Kijk dan bij ”Klanten vertellen”