Uitsluitingsclausule en de wet.
Hoe zorgt u dat uw schoonzoon of -dochter bij echtscheiding niets krijgt uit uw erfenis?
De wet is niet zo lang geleden gewijzigd en bepaalt nu dat uw erfenis niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen van uw kind valt. Is het voor u dan toch nog verstandig om een uitsluitingsclausule in uw testament op te nemen indien u niet wilt dat bij echtscheiding van uw kind, de “ex” de helft van het door uw kind van u geërfde bezit krijgt?
Ja. Het is nog steeds verstandig om een dergelijke bepaling in uw testament op te nemen omdat de nieuwe wetsbepaling inhoudt dat erfenissen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen en privé-eigendom zijn en blijven van uw kind, maar de nieuwe wet niet geldt voor huwelijken die gesloten zijn vóór 1 januari 2018.
Ook is het mogelijk dat uw kind – in de roze wolk -, bij huwelijkse voorwaarden heeft bepaald dat geërfd vermogen wel in de gemeenschap van goederen zal vallen.
Als een kind een erfenis ontvang en uw kind is dan gehuwd in gemeenschap van goederen, vallen in beginsel alle bezittingen in die gemeenschap van goederen. Bij een echtscheiding moet de gemeenschap worden verdeeld. Ieder van de echtgenoten heeft dan recht op de helft van de gemeenschap. Dus de “ex” van uw kind krijgt ook de helft van het van u geërfde bedrag.
Indien u wenst dat deze zaken alleen naar uw eigen kind gaan en niet naar de “ex” van uw kind, kunt u in uw testament de uitsluitingsclausule opnemen en bepalen dat goederen die u aan uw kind nalaat niet in de wettelijke gemeenschap vallen van uw kind. Dit geldt overigens ook voor andere verkrijgers. Denk aan kleinkinderen of andere door u te benoemen erfgenamen.
Wanneer kan een uitsluitingsclausule opgenomen worden?
Een uitsluitingsclausule kan worden opgenomen zowel gelijktijdig met het maken van uw testament alsook als aanvulling op uw bestaand testament waar de uitsluitingsclausule nog niet is opgenomen. Het is aan te raden om dit door uw notaris te laten controleren.
Indien uw kind na u komt te overlijden terwijl uw kind gehuwd is, dan kan het zijn dat uw erfenis wel over gaat naar de echtgenoot van uw kind. In dit geval werkt de uitsluitingsclausule niet. (Indien gewenst kunt u eventueel een tweetrapsmaking in uw testament opnemen, maar dat gaat dit stukje te buiten.)
Behoefte aan meer informatie
Hebt u, na het lezen van bovenstaande, behoefte aan meer informatie, maak dan een afspraak met ons om dit in een gratis adviesgesprek met u door te nemen.
U kunt contact met ons opnemen door te mailen, te bellen of ons een terugbel verzoek te sturen. Ook kunt u een offerte aanvragen.
Kom bij IJsseloevers Notarissen, voor méér informatie en een advies op maat! Avondopen-stelling op afspraak.
Wilt u weten wat andere klanten van ons vinden. Kijk dan bij ”Klanten vertellen”
Lezingen
Ons kantoor houdt (in overleg) lezingen voor uw vereniging, ouderenbond enz. Gebruikelijke onderwerpen zijn eigen bijdrage AWBZ, testamenten/levenstestamenten/volmachten en Erf-recht.
Bel ons gerust voor meer informatie of om met u mee te denken voor een passend onderwerp.