Het is algemeen bekend dat veel huwelijken niet meer door overlijden eindigen. Ongeveer 1 op de 3 huwelijken eindigt door echtscheiding. Veel ouders willen dat in een dergelijk situatie een eventueel door hun kind verkregen erfenis niet deels aan de echtgenoot van hun kind toekomt. Indien een kind is gehuwd in gemeenschap van goederen, dan vallen in beginsel alle bezittingen in die gemeenschap van goederen. Ook een erfenis die is verkregen. Bij een echtscheiding moet de gemeenschap worden verdeeld. Ieder van de echtgenoten heeft dan recht op de helft van de gemeenschap. Dus de “ex” van uw kind krijgt ook de helft van het geërfde bedrag. Tegenwoordig kan het om behoorlijke bedragen gaan. De vermogens van ouders zijn in vergelijking met vroeger aanzienlijk groter door de stijging van de woningprijzen. Vaak heeft men ook minder kinderen dan vroeger, zodat de erfenis per kind een behoorlijk bedrag kan zijn. Als dan bij een echtscheiding de helft van het door het kind geërfde bedrag naar de “ex” van hun kind gaat, vinden ouders dat niet leuk. Kunt u daar als ouder iets aan doen? Ja zeker. U kunt in het testament een uitsluitingsclausule opnemen. Die clausule houdt in dat hetgeen door uw kind van u is geërfd niet in de gemeenschap van goederen zal vallen. De erfenis blijft van uw kind alleen. Bij een echtscheiding behoeft dan de helft van de erfenis niet aan de “ex” te worden afgestaan. Een dergelijke clausule wordt tegenwoordig vrijwel in alle testamenten opgenomen. Het is voor uw kind wel heel erg zuur, indien u geen uitsluitingsclausule in uw testament heeft staan, terwijl de ouders van uw schoonzoon/schoondochter die clausule wel in hun testament hebben opgenomen. Uw kind moet de erfenis dan wel met de “ex” delen, terwijl de “ex” zijn/haar erfenis niet met uw kind behoeft te delen.
Ook bij schenkingen kunt u een uitsluitingsclausule opnemen. Zo voorkomt u dat aan uw kind geschonken bedragen voor de helft naar uw schoonzoon/schoondochter gaan bij een echtscheiding. Die uitsluitingsclausule moet wel bij de schenking zelf worden gemaakt. Indien u aan uw kind heeft geschonken en later bedenkt dat het beter was om daaraan een uitsluitingsclausule te koppelen, dan is dat niet meer mogelijk.
Hiervoor is steeds gesproken over een kind die gehuwd is in gemeenschap van goederen. Maar ook kan een kind een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen zijn aangegaan. In dat geval geldt bij ontbinding van een geregistreerd partnerschap voor door uw kind verkregen erfenissen of schenkingen hetzelfde als bij een huwelijk in gemeenschap van goederen. Ook in zo’n situatie heeft dus een uitsluitingsclausule nut.
(Artikel verschenen in De Brug nr. 90)
Bron: De Brug 90