U bent ondernemer, druk met het voeren van uw bedrijf. U neemt geen tijd om even na te denken over wat er met uw bedrijf moet gebeuren indien u zelf – al dan niet tijdelijk – niet meer beslissingen kunt nemen of (tijdelijk of langdurig) niet mobiel bent om uw werkzaamheden zelf uit te voeren. Natuurlijk ook in het geval dat u een sabbatical wilt nemen.
Levenstestament
Het voortzetten van uw onderneming kan eigenlijk op relatief eenvoudige wijze geregeld worden met een levenstestament. Hierin kunt u vastleggen wat er met uw bedrijf moet gebeuren indien u daar zelf, om wat voor reden ook, even niet toe in staat of de gelegenheid bent. Dat is voor uw familie en eventuele werknemers wel zo prettig.
In een levenstestament (dat werkt gedurende uw leven tot aan uw overlijden) kunt u regelen wie, wanneer en in welke gevallen, namens u alle lopende zaken mag oppakken. U kunt in die akte volmacht verlenen aan één persoon of meerdere personen die dan namens u de dagelijks gang van zaken betreffende uw bedrijf kan/kunnen regelen.
U kunt daarin aanvullend regelen:
– wie beslissen mag over het doen van belangrijke investeringen als dat voor de continuïteit van het bedrijf nodig is;
– wie namens u – als u een B.V. heeft – mag stemmen in de algemene vergadering van aandeelhouders;
– dat er een voorstel kan worden gedaan om u als bestuurder eervol ontslag te verlenen indien terugkeer van u als directeur niet meer mogelijk is en wie dan volgens u bij voorkeur tot directeur zou moeten worden benoemd.
Gewoon testament
Daarnaast kun u in een “gewoon” testament (dat werkt vanaf uw overlijden) regelen wat met uw bedrijf moet gebeuren na uw overlijden.
U kunt een zogenoemde ‘driesterrenexecuteur’ aanstellen die voortvarend alle zaken betreffende het bedrijf kan regelen totdat uw nalatenschap geheel is afgewikkeld. U kunt daarbij richtlijnen geven: moet zij/hij juist trachten het bedrijf in stand te houden of is het uw bedoeling dat het bedrijf wordt beëindigd/verkocht?
Indien u uw bedrijf over wilt doen gaan op een kind of een werknemer en daarmee buiten uw nalatenschap houden, kunt u dat opnemen in uw testament en daarbij bepalen of er een overnamesom moet worden betaald of juist niet en diegene in de gelegenheid stellen om het eventuele te betalen bedrag voor de overname van het bedrijf in termijnen te voldoen.
Krijgt de opvolger het bedrijf voor een lager bedrag dan de verkoopwaarde en zo ja, moet die opvolger dan bij verkoop van het bedrijf binnen een bepaalde periode (bijvoorbeeld binnen 10 jaar na uw overlijden) de eventueel behaalde verkoopwinst met de andere kinderen delen?
Als uw echtgenoot/echtgenote/partner het bedrijf kan en wil voortzetten, wilt u dan dat zij/hij optimaal gebruik kan maken van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten die de Successiewet biedt en er dan bij uw overlijden zo min mogelijk erfbelasting wordt betaald? Zo ja, dan moet u dat in een testament regelen.
Dit zijn zo van die redenen om toch even uw aandacht te verleggen.
Behoefte aan meer informatie
Maak een afspraak met ons om dit in een gratis adviesgesprek met u door te nemen.
U kunt contact met ons opnemen door te mailen, te bellen of ons een terugbel verzoek te sturen. Ook kunt u een offerte aanvragen.
Kom bij IJsseloevers Notarissen, voor méér informatie en een advies op maat! Avondopenstelling op afspraak.
Wilt u weten wat andere klanten van ons vinden. Kijk dan bij ”Klanten vertellen”
Lezingen
Ons kantoor houdt (in overleg) lezingen voor uw vereniging, ouderenbond enz. Gebruikelijke onderwerpen zijn eigen bijdrage AWBZ, testamenten/levenstestamenten/volmachten en Erfrecht.
Bel ons gerust voor meer informatie of om met u mee te denken voor een passend onderwerp.