Wat is een verklaring van erfrecht
Bij de afwikkeling van een erfenis komen diverse zaken aan de orde. In dit artikel zal ik uiteenzetten wat een verklaring van erfrecht is en hoe die tot stand komt.
Het kan voor anderen van belang zijn om te weten wie er bevoegd is om te beschikken over de goederen die tot uw erfenis behoren. Denk bijvoorbeeld aan een bankrekening. In de praktijk worden de mensen vaak door de bank verwezen naar de notaris om een verklaring van erfrecht op te laten maken. De bank wil weten wie over uw bankrekening(en) mag beschikken. De verklaring van erfrecht geeft daar een betrouwbaar antwoord op.
Een verklaring van erfrecht is een door de notaris opgemaakte notariële akte. In die akte is door de notaris beschreven wie erfgenamen zijn en/of wie het beheer heeft over de erfenis.
Hoe komt een verklaring van erfrecht tot stand
De notaris stelt niet op eigen initiatief een verklaring van erfrecht op. Hij moet daartoe een opdracht van (een van) de erfgenamen ontvangen dan wel van een belanghebbende. Vaak komen dan een of meer erfgenamen, mede namens de andere erfgenamen, naar de notaris voor nadere informatie en om die opdracht te verstrekken. Aan de erfgenamen wordt dan onder andere gevraagd de akte van overlijden te overleggen.
De notaris gaat vervolgens een onderzoek instellen, noodzakelijk om te kunnen vaststellen wie de erfgenamen zijn. De notaris zal informeren bij het Centraal Testamentenregister of er een testament is. Zo ja, dan zal de notaris dat testament raadplegen. Voorts zal de notaris informeren bij de gemeente of de overledene kinderen en/of een echtgenoot heeft nagelaten. De notaris raadpleegt daarbij de Gemeentelijke Basisadministratie. Na het nodige onderzoek zal de notaris kunnen beoordelen wie de erfgenamen volgens de wet of het testament zijn, en deze hierover informeren.
Erfenis aanvaarden
De erfgenamen kunnen de erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Bij beneficiair aanvaarden zijn de erfgenamen niet aansprakelijk indien de schulden meer bedragen dan de bezittingen; bij zuiver aanvaarden wel. Aan de vorm van beneficiair aanvaarden en aan verwerping zijn extra kosten verbonden omdat dit moet worden ingeschreven bij de Griffie van de Rechtbank. De notaris zal de erfgenamen vragen wat hun keuze is. Als een erfgenaam verwerpt, wordt hij geacht nooit erfgenaam te zijn geweest.
Gevolmachtigde
Indien er meerdere erfgenamen zijn, is het niet praktisch indien alle erfgenamen telkens hun handtekening moeten zetten voor het doen van betalingen. Daarom kunnen de erfgenamen onderling afspreken wie namens de anderen erfgenamen mag handelen. Die persoon wordt de gevolmachtigde. Als de notaris heeft vernomen wie de gevolmachtigde wordt, stelt hij volmachten op en zendt die naar de andere erfgenamen met het verzoek om die – als ze met de inhoud van de volmacht instemmen – te tekenen. Meestal dient men in de volmacht tevens aan te geven of men de erfenis verwerpt of aanvaardt.
Vervolgens zal de notaris op basis van het gedane onderzoek, de ontvangen verklaringen van aanvaarding en volmachten de verklaring van erfrecht opstellen. Hij verklaart daarin dan wie volgens zijn bevindingen de erfgenamen zijn en wie van de erfgenamen een volmacht heeft gekregen van de andere erfgenamen. Met de verklaring van erfrecht kan de gevolmachtigde zich jegens anderen legitimeren als degene die bevoegd is over de erfenis te beschikken.
Behoefte aan meer informatie
Hebt u, na het lezen van bovenstaande, behoefte aan meer informatie, maak dan een afspraak met ons om dit in een gratis adviesgesprek met u door te nemen.
U kunt contact met ons opnemen door te mailen, te bellen of ons een terugbel verzoek te sturen. Ook kunt u een offerte aanvragen.
Kom bij IJsseloevers Notarissen, voor méér informatie en een advies op maat! Avondopenstelling op afspraak.
Wilt u weten wat andere klanten van ons vinden. Kijk dan bij ”Klanten vertellen”
Lezingen
Ons kantoor houdt (in overleg) lezingen voor uw vereniging, ouderenbond enz. Gebruikelijke onderwerpen zijn eigen bijdrage AWBZ, testamenten/levenstestamenten/volmachten en Erfrecht.
Bel ons gerust voor meer informatie of om met u mee te denken voor een passend onderwerp.